Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje
zaštićenih područja u Hrvatskoj,
Uključujući potencijalna NATURA 2000 područja
Nacionalni program za Hrvatsku u okviru programa IPA - Pomoć u tranziciji
i jačanje institucija za 2011
“KUPA NATURA – LIVING AND SUSTAINING NATURAL WEALTH OF KUPA FROM SPRING TO DELTA”/
“KUPA NATURA - ŽIVJETI I ODRŽAVATI PRIRODNU DOBROBIT KUPE OD IZVORA DO UŠĆA”
EU
Ovaj projekt financira Europska unija
HR
VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Ured za udruge

 severni na kupi ronioci 2016 5
U Severinu na Kupi održan je još jedan ciklus radionica o zaštiti prirode, ekološkoj mreži NATURA 2000 te biološkoj raznolikosti, a u sklopu aktivnosti EU projekta: „KUPA NATURA
– živjeti i održavati prirodnu dobrobit Kupe od izvora do ušća“ kojeg provodi Društvo „Zvono uz Kupu“ iz Zamršja sa sedam partnera (Grad Vrbovsko, Općina Pokupsko, JU NATURA VIVA, Udruga Kupa rijeka života, OŠ I.G. Kovačić Vrbovsko, OŠ Rečica i RK Žaba, Karlovac) kroz tri županije (Primorsko-goranska, Karlovačka i Zagrebačka županije).
 I o posidoniji
Integrirani edukativni dan ovoga puta održan je održan je u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Vrbovsko, Područna škola Severin na Kupi u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji, a sudjelovalo je više od stotinu učenika i nastavnika iz škola u Vrbovskom, Moravicama i Severinu na Kupi te predstavnika Društva „Zvono uz Kupu“, RK „Žabac“ Karlovac i RK „Mar-Sub“ iz Zagreba.

O ekološkoj mreži NATURA 2000 u morskom dijelu Primorsko-goranske županije, koje su tajne morskih cvjetnica, osobito posidonije, kako je dobila ime, za što se sve može koristiti te kako biti odgovorni turist, okupljenim mališanima izuzetno zanimljivo predavanje održao je Goran Hudoklin, inž. zaštite prirode i ronilac iz ronilačkog kluba Mar-Sub iz Zagreba.

 Tajne rijeke Kupe

Drugi dio radionica bio je rezerviran za članove Ronilačkog kluba „Žabac“ iz Karlovca. Dejan, Nikola i Danijel učenicima su pričali o tajnama rijeke Kupe, riječnim mačkama te stranim invazivnim vrstama školjkaša otkrivenima u sklopu istraživanja riječnog dna rijeke Kupe na području Karlovačke i Zagrebačke županije. I domaćini su za goste pripremili zanimljivo predavanje: „Vodeno blago našega kraja“. Naime, matična škola OŠ „I. G. Kovačić“ iz Vrbovskog sa svojim područnim školama u Moravicama i Severinu na Kupi već nekoliko godina intenzivno radi na istraživanju, kartiranju i uređenju pitkih izvora svojega kraja. 

Zajednički integrirani dan u školi u Severinu na Kupi trebao je završiti velikom akcijom čišćenja obližnjeg kupališta i rijeke Kupe no zbog kiše koja nije prestajala zajedničko čišćenje i uron odgođeni su za ljepše vrijeme, pa je završni dio druženja odrađen je u učionicama – kreativnom radionicom na kojoj su okupljeni učenici imali prilike pregledavati ronilačku opremu te crtežima pokazati što ih se najviše dojmilo. 
Hvala domaćinima na prekrasno provedenom danu! Vidimo se uskoro.
  

severni na kupi ronioci 2016 4